Sery twarde dojrzewające

Ser Salami

Ser Salami

Dla większości serowarów dojrzewanie serów to najważniejszy element procesu produkcyjnego. Dojrzewanie to proces czysto magiczny. Do przeprowadzenia tego procesu, niezbędne jest odpowiednio przygotowane miejsce tzw. dojrzewalnia, panuje tam odpowiednio zaprogramowana temperatura. W tym czasie ser nabiera charakterystycznych cech smakowo-zapachowych, wyglądu, odpowiedniej konsystencji. Dojrzałe sery twarde zapewniają nam doznań w przygotowanych zapiekankach, pizzach, jako składnik sałatek. Możemy wykonać z pieczonego sera fantazyjne chipsy serowe, które wprawią w zachwyt naszych gości.

Opakowanie jednostkowe

walec ok. 1,2 kg

Opakowanie zbiorcze

war ok. 300 kg

Ilość warstw

8 kartonów

Ilość opakowań na warstwie

8

Ilość opakowań na palecie

Termin przydatności

90 dni

Ser Edamski

Ser Edamski

Ser żółty to produkt bezlaktozowy, bakterie biorące udział w procesie dojrzewania sera żywią się laktozą zawartą w mleku. Osoby, których organizmy nie tolerują laktozy mogą spokojnie spożywać sery żółte bez konsekwencji zdrowotnych.  Dodawany do produkcji serów chlorek wapnia stabilizuje i jednocześnie wzbogaca w wapń gotowy produkt. Dzięki temu stabilizatorowi ser żółty zachowuje elastyczność i nie kruszy się podczas krojenia. Drugi ze stabilizatorów azotan potasu jest dodawany w ilościach minimalnych aczkolwiek koniecznych, żeby podczas procesu dojrzewania na serach żółtych nie namnożyło się zbyt wiele bakterii masłowych. Są one odpowiedzialne za puchnięcie sera, dodatek saletry potasowej powstrzymuje rozwój szkodliwej mikroflory bakteryjnej.  Azotan potasu jest naturalnie występującym minerałem, konserwuje i utrwala kolor skrzepu. Barwnik annato jest pozyskiwany z nasion drzewa arnoty właściwej, nadaje kolor serom żółtym w porze zimowej, kiedy krowy nie pasą się na łące i barwnik betakaroten jest naturalnie przyswajany w pożywieniu. 

Opakowanie jednostkowe

blok ok. 2 kg

Opakowanie zbiorcze

war ok. 400 kg

Ilość warstw

4

Ilość opakowań na warstwie

8 kartonów

Ilość opakowań na palecie

Termin przydatności

90 dni

Ser Gouda

Ser Gouda

Dla większości serowarów dojrzewanie serów to najważniejszy element procesu produkcyjnego. Dojrzewanie to proces czysto magiczny. Do przeprowadzenia tego procesu, niezbędne jest odpowiednio przygotowane miejsce tzw. dojrzewalnia, panuje tam odpowiednio zaprogramowana temperatura. W tym czasie ser nabiera charakterystycznych cech smakowo-zapachowych, wyglądu, odpowiedniej konsystencji. Dojrzałe sery twarde zapewniają nam doznań w przygotowanych zapiekankach, pizzach, jako składnik sałatek. Możemy wykonać z pieczonego sera fantazyjne chipsy serowe, które wprawią w zachwyt naszych gości.

Opakowanie jednostkowe

blok ok. 2 kg

Opakowanie zbiorcze

war ok. 300 kg

Ilość warstw

4

Ilość opakowań na warstwie

8 kartonów

Ilość opakowań na palecie

Termin przydatności

90 dni

Facebook