Ser żółty to produkt bezlaktozowy, bakterie biorące udział w procesie dojrzewania sera żywią się laktozą zawartą w mleku. Osoby, których organizmy nie tolerują laktozy mogą spokojnie spożywać sery żółte bez konsekwencji zdrowotnych.  Dodawany do produkcji serów chlorek wapnia stabilizuje i jednocześnie wzbogaca w wapń gotowy produkt. Dzięki temu stabilizatorowi ser żółty zachowuje elastyczność i nie kruszy się podczas krojenia. Drugi ze stabilizatorów azotan potasu jest dodawany w ilościach minimalnych aczkolwiek koniecznych, żeby podczas procesu dojrzewania na serach żółtych nie namnożyło się zbyt wiele bakterii masłowych. Są one odpowiedzialne za puchnięcie sera, dodatek saletry potasowej powstrzymuje rozwój szkodliwej mikroflory bakteryjnej.  Azotan potasu jest naturalnie występującym minerałem, konserwuje i utrwala kolor skrzepu. Barwnik annato jest pozyskiwany z nasion drzewa arnoty właściwej, nadaje kolor serom żółtym w porze zimowej, kiedy krowy nie pasą się na łące i barwnik betakaroten jest naturalnie przyswajany w pożywieniu. 

Opakowanie jednostkowe

blok ok. 2 kg

Opakowanie zbiorcze

war ok. 400 kg

Ilość warstw

4

Ilość opakowań na warstwie

8 kartonów

Ilość opakowań na palecie

Termin przydatności

90 dni

Facebook